Yazım Kuralları

Journal of Social and Analytical Health (JSOAH); daha önce başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş çalışmaları kabul etmektedir.

Dergiye makale göndermeden önce, dergi sitesinde yer alan Yayın Hakkı Devir Formu el yazısı ile doldurulup, tüm yazarlar tarafından imzalanmalı ve taranarak sisteme yüklenmelidir. Dergide yayınlanmak üzere gönderilen araştırma makalelerinin Etik Kurul Belgeleri sisteme yüklenmeli ve makalenin “Materyal-Metot” kısmında etik kurul tarih ve sayısı hakkında bilgi verilmelidir.

Dergide yayımlanan makalelerin sorumluluğu yazarlara aittir. Yayımlanmış makalelerden kaynak göstermek koşulu ile alıntı yapılabilir.

Yazım Kuralları

 TÜM YAZILAR:

Kapak Sayfası,

Türkçe Özet,

İngilizce Özet,

Makale Kısmı,

Açıklamalar,

Kaynaklar,
Tablolar,
Şekiller ve resimler,

Alt yazılar şeklinde dizilmelidir.


Yazarların Open Researcher and Contributor ID (ORCID ID) bilgilerini makale gönderilme aşamasında sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

Araştırma türü çalışmaların ana metin kısmı (özet, referanslar, tablo, şekil ve alt yazılar hariç) toplam 4000 kelimeyi, özet kısmı 250 kelimeyi, referanslar 45’i, tablo sayısı 5 ve şekil sayısı 5’i geçmemelidir.

Makaleler, Microsoft Word programında, Times New Roman yazı stilinde, 12 punto, 2 satır aralığında ve tüm kenarlardan 2,5 cm boşluk bırakılarak hazırlanmalıdır. Makalenin başlığı ve tüm alt başlıklar Times New Roman, 12 punto, kalın ve sadece ilk harfi büyük yazılmalıdır. Başlıkta kısaltma kullanılmamalıdır. Tüm sayfalar sağ alt köşeden numaralandırılmalıdır.

Makaleler 1) Kapak sayfası, 2) Makale ana metin olmak üzere iki ayrı dosya halinde sisteme yüklenmelidir.

1) Kapak Sayfası

  • Kapak sayfasında;

 1) Türkçe ve İngilizce başlık (İngilizce makaleler için İngilizce ve Türkçe başlık)

 2) tüm yazarların açık ad, soyadları

 3) tüm yazarların unvanları, kurumları, e-posta adresleri ve ORCID

 4) sorumlu yazarın adı soyadı, iletişim bilgileri

 5) “Çıkar Çatışması”, “Teşekkür”, “Finansal Destek”, “Bilgilendirilmiş Onam” ve “Yazar Katkıları”

 6) çalışma daha önce herhangi bir kongrede sunulmuş ise kongre adı, zamanı ve yeri yazılmalıdır.

İngilizce makalelerde Türkçe başlık hariç tüm bilgiler İngilizce olarak verilmelidir. 

Yazının başlığı araştırma ve derleme türü çalışmalarda 150 karakteri (harf), olgu sunumlarında 100 karakteri geçmemelidir. Başlık hem İngilizce hem de Türkçe olarak yazılmalıdır.

*Yazarlar, makaleyi değerlendirmek üzere kurum dışı  potansiyel 2 hakemin ismi ve güncel iletişim bilgilerini (e-posta, telefon, faks) kapak sayfasında bildirmelilerdir. Editörler, hakemleri seçme hakkını korur.

2) Araştırma Makaleleri için Ana Metin

Değerlendirme sürecinde hakemler tarafından incelenecek olan tam metinler yazar bilgileri içermeyen tek bir dosya olarak sisteme yüklenmelidir.

Tam metin dosyası aşağıda belirtilen kısımlardan oluşturulmalı ve bu sıraya göre düzenlenmelidir.


Yazının Başlığı; kısa, kolay anlaşılır ve yazının içeriğini tanımlar özellikte olmalıdır. Türkçe (Özet) ve İngilizce (Abstract) özetlerin başında Türkçe ve İngilizce başlık bulunmalıdır.

Özetler; Araştırma ve derleme türü çalışmalarda 250, olgu sunumlarında 150 kelimeyi geçmemelidir. Türkçe araştırma yazılarında Amaç, Gereç-Yöntem, Bulgular, Sonuç, Anahtar kelimeler bölümlerinden oluşmalıdır. İngilizce araştırma yazılarında Aim, Materials and Methods, Results, Conclusions, Key words bölümlerinden oluşmalıdır. Olgu sunumları yazılarında bu bölümlere gerek yoktur.

Anahtar Kelimeler; Türkçe Özet ve İngilizce Abstract bölümünün sonunda, Anahtar Kelimeler ve Keywords başlığı altında, bilimsel yazının ana başlıklarını yakalayan, Index Medicus Medical Subject Headings (MeSH)’e uygun olarak yazılmış en az üç, fazla beş anahtar kelime olmalıdır. Anahtar kelimelerin, Türkiye Bilim Terimleri’nden (www.bilimterimleri.com) seçilmesine özen gösterilmelidir.
Metin içindeki kısaltmalar, ilk kullanıldıkları yerde parantez içinde açıklanmalıdır. Özetlerde kısaltma kullanılmamalıdır.
 
Giriş: Konuyu ve çalışmanın amacını açıklayacak bilgilere yer verilir.

Gereç-Yöntem: Çalışmanın gerçekleştirildiği yer, zaman ve çalışmanın planlanması ile kullanılan elemanlar ve yöntemler bildirilmelidir. Verilerin derlenmesi, hasta ve bireylerin özellikleri, deneysel çalışmanın özellikleri ve istatistiksel metotlar detaylı olarak açıklanmalıdır.

Bulgular: Elde edilen veriler istatistiksel sonuçları ile beraber verilmelidir.

Tartışma: Çalışmanın sonuçları literatür verileri ile karşılaştırılarak değerlendirilmelidir.
Tüm yazımlar Türkçe yazım kurallarına uymalı, noktalama işaretlerine uygun olmalıdır. Kısaltmalardan mümkün olduğunca kaçınılmalı, eğer kısaltma kullanılacaksa ilk geçtiği yerde ( ) içerisinde açıklanmalıdır. Kaynaklar, şekil tablo ve resimler yazı içerisinde geçiş sırasına göre numaralandırılmalıdır.

Sonuç: Çalışmadan elde edilen bulgular yorum eklenmeden kısa olarak bildirilmelidir. Araştırmanın sınırlılıkları, sonuç başlığının öncesinde mutlaka verilmelidir.

3)Derleme makaleleri: Konu ile ilgili başlıklar, kaynaklar bölümleri yer almalıdır.  Kaynak sayısı 80 çalışmayı geçmemelidir.

4)Editöre mektup: Editöre mektuplarda kaynak sayısının ise 5’i geçmemesi önerilir.

5) Olgu bildirileri: Türkçe Başlık, İngilizce başlık, Türkçe ve İngilizce özet, giriş, olgunun/olguların sunumu, tartışma ve kaynaklar bölümlerden oluşmalıdır. Olgu sunumları toplam 5 sayfayı geçmemelidir. Kaynak sayısının ise 8’i geçmemesi önerilir.

6) Orijinal görüntü: Teknik ve tıp alanındaki gelişmelere ait yazılar ve orijinal konulara ait görüntü sunumları 3 sayfayı geçmemelidir.

Kaynaklar
Kaynaklar 1,5 satır aralıklı olarak yazılmalıdır. Kaynak gösteriminde Vancouver stili kullanılmalıdır. Kaynak numaraları cümle sonuna nokta konmadan ( ) içinde verilmeli, nokta daha sonra konulmalıdır. Birden fazla kaynak numarası veriliyorsa arasına “,”, ikiden daha fazla ardışık kaynak numarası veriliyor ise rakamları arasına “-” konmalıdır [ör. (1,2), (1-3) gibi].

Kaynak olarak dergi kullanılıyorsa: yıl, cilt, sayı, başlangıç ve bitiş sayfaları verilir.
Kaynak olarak kitap kullanılıyorsa: sadece yıl, başlangıç ve bitiş sayfaları verilir. Tüm kitap kaynak gösteriliyorsa sadece basım yılının verilmesi yeterlidir.

Kaynaklarda yazarların soyadları ile adlarının baş harfleri yazılmalıdır. Kaynaklarda yazar sayısı 6 ve daha az yazar ise tüm yazar isimleri yazılır. Yazar ismi 6 ‘dan fazla ise sonrasındaki yazarların isimleri yerine İngilizce kaynaklarda ‘‘et al.’’ , Türkçe kaynaklarda ‘‘ve ark.’’ yazılır. Dergi isimleri Index Medicus’a göre kısaltılmalıdır. Kaynak yazılma şekli aşağıdaki örnekler gibi olmalıdır. Kaynaklar, yazının alındığı dilde ve aşağıdaki örneklerde görüldüğü şekilde düzenlenmelidir.

Dergi Makalesi:

Uzuntarla Y. Knowledge and attitudes of health personnel about organ donation: A tertiary hospital example, Turkey.  Transplant Proc. 2018;50(10):2953-2960.

Baskı öncesi doi numarası almış makale:

Uzuntarla F, Kucukali S, Uzuntarla Y. An analysis on the relationship between safety awareness and safety behaviors of healthcare professionals, Ankara/Turkey. J Occup Health. 2020. doi:10.1002/1348-9585.12129

Kitaplar:

Uzuntarla Y. Sağlık Bilimlerinde Güncel Yaklaşımlar: Proaktif Kişilik, Akademik Özyeterlik ve Digital Bağımlılık. Ankara, IKSAD Yayınları, 2020.

Web sitesi;
Cancer-pain.org [homepage on the Internet]. New York: Association of Cancer Online Resources [updated 16 May 2002; cited 9 July 2002]. Available from: www.cancer-pain.org

Tez:
Uzuntarla Y. Kişilik özellikleri ile empatik özellikler arasındaki ilişkide duygusal emek ve tükenmişiğin aracılık rolü. Doktora Tezi, Ankara: Gülhane Askeri Tıp Akademisi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015.

Kongre Bildirileri:

Ceyhan S, Uzuntarla Y, Fırat İ. Hekimler sağlık hizmeti tercihlerinde ağızdan ağıza pazarlamayı kullanıyor mu?.  1. Ulusal Sağlık Yöneticileri Kongresi, İstanbul, 14-15 Aralık 2017.